REKLAMA
![Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe](https://eu.tastescdn.net/thumbor/Mvz62MmlNP4IBf5mZUrtXBRwW98=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PS6qgF6aWIhbs05OznLh/df0b600ef4f917b5026ece49ba625e.jpeg)
Źródło: Canva
Ciasto czekoladowe
Przepis na klasyczne ciasto czekoladowe. Proponujemy podawać polane czekoladą, ze świeżymi owocami lub przełożone ulubionym kremem.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 11⁄2 i szklanki mąki pszennej
- 1⁄2 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1⁄2 szklanki oleju
- 1⁄2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1⁄4 łyżeczki soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (160 stopni C jeśli jest to piekarnik termoobieg). Formę do ciasta o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Krok
W misce połącz mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól.
3. Krok
W osobnej misce połącz olej, mleko, jajka i ekstrakt z wanilii.
4. Krok
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
5. Krok
Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
6. Krok
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.