REKLAMA

Źródło: Canva

Ciasto czekoladowe

Przepis na klasyczne ciasto czekoladowe. Proponujemy podawać polane czekoladą, ze świeżymi owocami lub przełożone ulubionym kremem.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 112 i szklanki mąki pszennej Dodano do
  • 12 szklanki kakao Dodano do
  • 1 szklanka cukru Dodano do
  • 12 szklanki oleju Dodano do
  • 12 szklanki mleka Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (160 stopni C jeśli jest to piekarnik termoobieg). Formę do ciasta o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Krok

W misce połącz mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól.

3. Krok

W osobnej misce połącz olej, mleko, jajka i ekstrakt z wanilii.

4. Krok

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.

6. Krok

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy