REKLAMA

Źródło: Canva

Ciasto rabarbarowe

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Często

  • 225 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 75 g cukier kryształ Dodano do
  • 12 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do

Zawartość

  • 500 g rabarbar Dodano do
  • 165 g cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa Dodano do

Kruszyna

  • 180 g gruba mąka Dodano do
  • 120 g masło Dodano do
  • 80 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Do miski wsypujemy suche składniki na ciasto - mąka, cukier, proszek do pieczenia.

2. Krok

Dodajemy do nich jajko i roztopione masło.

3. Krok

Ręcznie mieszamy półtwarde ciasto.

4. Krok

Formę do pieczenia smarujemy i posypujemy grubą mąką. Ciasto można włożyć do formy i ugniatać rękami, nie trzeba się z tym specjalnie bawić.

5. Krok

Szarlotkę z rabarbarem i kruszonką pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut.

6. Krok

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z rabarbaru. Odcinamy końce rabarbaru i delikatnie go obieramy. Następnie kroimy go na kostki i posypujemy cukrem i ekstraktem waniliowym.

7. Krok

Mąka typu pełnoziarnistego i cukier mieszamy razem. Dodajemy do nich pokrojone masło i mieszamy je palcami do uzyskania sypkiej masy.

8. Krok

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rabarbarem bez soku i okruszkami.

9. Krok

Tak przygotowany szarlotka rabarbarowa z kruszonką pieczemy razem jeszcze przez 35 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy