REKLAMA

Źródło: Pexels

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami jest popularnym i smacznym ciastem, które można przygotować na różne okazje. Możesz dodać do niego również inne składniki, takie jak orzechy lub rodzynki, aby nadać mu dodatkowego smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 3 duże jabłka Dodano do
  • 1 szklanka mąki pszennej Dodano do
  • 12 szklanki cukru Dodano do
  • 12 szklanki masła Dodano do
  • roztopionego Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.

3. Krok

Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy do ciasta.

5. Krok

Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do ciasta będzie sucha.

6. Krok

Podawaj ciasto z lodami lub bitą śmietaną.

Podobne przepisy

Baranek wielkanocny

Wspaniały przepis wielkanocny z ajerkoniaku, który można wykorzystać również do ciasta.

Kutia

Kutia to tradycyjne danie kuchni białoruskiej i ukraińskiej, które jest podawane na świątecznych stołach.

Babka cytrynowa

Do najpopularniejszych deserów goszczących na Wielkanocnych stołach należy babka cytrynowa. Jej konsystencja powinna być wilgotna, o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrusów

Babeczki z owocami

Koszyczki owsiane są u nas bardzo popularne. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, czy to jako deser, czy na śniadanie 🙂 Można je wypełnić według gustu lub wyobraźni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników zrobiłam 12 mniejszych koszyczków.

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

Ciasto z rabarbarem

Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.

Mazurek

Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Podobne przepisy

Baranek wielkanocny

Wspaniały przepis wielkanocny z ajerkoniaku, który można wykorzystać również do ciasta.

Kutia

Kutia to tradycyjne danie kuchni białoruskiej i ukraińskiej, które jest podawane na świątecznych stołach.

Babka cytrynowa

Do najpopularniejszych deserów goszczących na Wielkanocnych stołach należy babka cytrynowa. Jej konsystencja powinna być wilgotna, o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrusów

Babeczki z owocami

Koszyczki owsiane są u nas bardzo popularne. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, czy to jako deser, czy na śniadanie 🙂 Można je wypełnić według gustu lub wyobraźni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników zrobiłam 12 mniejszych koszyczków.

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

Ciasto z rabarbarem

Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.

Mazurek

Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

641 przepisy

Ciasta

255 przepisy

Ciasta i desery

721 przepisy

Sałatki

194 przepisy

Zupy i buliony

211 przepisy

Ciastka

221 przepisy

Tanie posiłki

294 przepisy

Deser

813 przepisy