REKLAMA

Ciasto z mchu

Słodki przepis odpowiedni na Zielony Czwartek, chociażby ze względu na piękny zielony kolor, który przemawia do Was na pierwszy rzut oka. Przygotowałam go według przepisu na blogu Tchibo, który od razu wpadł mi w oko.

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
12

Obudowa (średnica formy 18-20 cm)

  • 2 jajko Dodano do
  • 200 g cukier puder Dodano do
  • 250 ml mleko Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
  • 125 g szpinak baby Dodano do
  • 100 ml olej słonecznikowy Dodano do
  • 320 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta sól Dodano do
  • 1 Limonka skórka Dodano do

Krem

  • 500 ml bita śmietana Dodano do
  • 500 g mascarpone Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • pasta waniliowa Dodano do

Inne

  • Truskawka Dodano do
  • wapno Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Opłucz szpinak baby i pozwól, aby nadmiar wody ociekł.

2. Krok

Olej wlewamy do wyższej miski, dodajemy po trochu szpinak i blendujemy na drobną pastę.

3. Krok

W misce ubijamy jajka i cukier do uzyskania piany, dodajemy mleko i sok z cytryny, mieszamy.

4. Krok

Dodajemy puree szpinakowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz skórkę z limonki i wszystko dobrze mieszamy.

5. Krok

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45-50 minut (lub dłużej, sprawdzić drewnianym szpikulcem czy ciasto jest upieczone).

6. Krok

W czasie gdy ciasto się piecze, ubijamy bitą śmietanę z cukrem na pół sztywno.

7. Krok

Dodawać partiami mascarpone i ubijać na sztywny krem. Na zakończenie dodać wanilię.

8. Krok

Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z foremki, spłaszczyć wierzch i wyciętą część ciasta przenieść rurką do miski. Pozostałe ciasto podzielić na 3 części.

9. Krok

Na spodzie rozsmarować 1/3 kremu, następnie ułożyć plasterki truskawek i przykryć drugą częścią kruszonki. Ponownie rozsmarować krem, na wierzchu ułożyć truskawki i przykryć trzecią częścią skórki. Krem rozsmarować cienko na cieście i wstawić do lodówki na 30 minut.

10. Krok

Wyjmij ciasto z lodówki i jeszcze raz posmaruj kremem.

11. Krok

"Przyklej" posypaną mąką część tortu po bokach i na powierzchni tortu, aby uzyskać efekt mchu.

12. Krok

Na koniec udekorować ciasto truskawkami i plasterkami limonki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy