Ciasto z mchu
Słodki przepis odpowiedni na Zielony Czwartek, chociażby ze względu na piękny zielony kolor, który przemawia do Was na pierwszy rzut oka. Przygotowałam go według przepisu na blogu Tchibo, który od razu wpadł mi w oko.
Składniki
Obudowa (średnica formy 18-20 cm)
- 2 jajko
- 200 g cukier puder
- 250 ml mleko
- 1⁄2 sok z cytryny
- 125 g szpinak baby
- 100 ml olej słonecznikowy
- 320 g mąka samozbrylająca
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta sól
- 1 Limonka skórka
Krem
- 500 ml bita śmietana
- 500 g mascarpone
- cukier puder
- pasta waniliowa
Inne
- Truskawka
- wapno
Najnowsze ulotki
Procedura
Opłucz szpinak baby i pozwól, aby nadmiar wody ociekł.
Olej wlewamy do wyższej miski, dodajemy po trochu szpinak i blendujemy na drobną pastę.
W misce ubijamy jajka i cukier do uzyskania piany, dodajemy mleko i sok z cytryny, mieszamy.
Dodajemy puree szpinakowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz skórkę z limonki i wszystko dobrze mieszamy.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45-50 minut (lub dłużej, sprawdzić drewnianym szpikulcem czy ciasto jest upieczone).
W czasie gdy ciasto się piecze, ubijamy bitą śmietanę z cukrem na pół sztywno.
Dodawać partiami mascarpone i ubijać na sztywny krem. Na zakończenie dodać wanilię.
Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z foremki, spłaszczyć wierzch i wyciętą część ciasta przenieść rurką do miski. Pozostałe ciasto podzielić na 3 części.
Na spodzie rozsmarować 1/3 kremu, następnie ułożyć plasterki truskawek i przykryć drugą częścią kruszonki. Ponownie rozsmarować krem, na wierzchu ułożyć truskawki i przykryć trzecią częścią skórki. Krem rozsmarować cienko na cieście i wstawić do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki i jeszcze raz posmaruj kremem.
"Przyklej" posypaną mąką część tortu po bokach i na powierzchni tortu, aby uzyskać efekt mchu.
Na koniec udekorować ciasto truskawkami i plasterkami limonki.