REKLAMA

Źródło: Pixabay: zuzi99

Domowa autentyczna włoska pizza Margherita

Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż widok uczty z żującej, ale mocnej skórki wypełnionej jasnym i pikantnym sosem pomidorowym, zwieńczonej satysfakcjonującą warstwą kremowej, roztopionej mozzarelli, posypką bazylii i mżawką oliwy z oliwek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 214 filiżanki mąki chlebowej Dodano do
  • 112 łyżeczka Aktywnych suchych drożdży Dodano do
  • 112 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 filiżanka ciepłej wody Dodano do
  • 12 filiżanka sosu pomidorowego Dodano do
  • 2 Duże pomidory, cienko pokrojone Dodano do
  • 212 filiżanki Rozdrobnionego sera mozzarella Dodano do
  • 1 Tom świeżych liści bazylii Dodano do
  • Mżawka oliwy z oliwek Dodano do
  • Szczypta soli morskiej Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Zacznij od połączenia mąki chlebowej, aktywnych suchych drożdży, soli i cukru w dużej misce. Dokładnie wymieszaj suche składniki, pamiętając o równomiernym rozprowadzeniu drożdży - ma to kluczowe znaczenie dla równomiernego wyrastania ciasta.

2. Krok

Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek, a następnie mieszaj, aż utworzy się ciasto. Ważne jest, aby dodawać ciepłą wodę, a nie gorącą lub chłodną, ponieważ aktywuje ona drożdże.

3. Krok

Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zawsze pamiętaj, że wyrabianie ciasta jest kluczowym krokiem w tworzeniu glutenu w cieście, który nadaje pizzy klasyczną, ciągnącą się skórkę.

4. Krok

Wyrobione ciasto umieścić w natłuszczonej misce i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

5. Krok

Po wyrośnięciu ciasta rozgrzej piekarnik do najwyższego ustawienia. W międzyczasie przebij ciasto i uformuj je w duży okrąg, zapewniając równomierną grubość, aby uzyskać idealną skórkę.

6. Krok

Rozłóż sos pomidorowy równomiernie na cieście, pozostawiając niewielki brzeg na skórkę. Na wierzchu ułożyć równomiernie rozłożone plastry pomidorów i rozdrobniony ser mozzarella.

7. Krok

Teraz piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści, a skórka będzie złocista. Czas jest tutaj kluczowy, więc uważnie obserwuj po 10 minutach.

8. Krok

Wyjąć z piekarnika i natychmiast posypać świeżymi liśćmi bazylii. Na koniec skropić oliwą z oliwek i posypać solą morską.

9. Krok

Włoska pizza Margherita jest gotowa do podania!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy