REKLAMA

Źródło: Canva

Domowa szynka wielkanocna

Ugotuj własną, domową szynkę wielkanocną, bez której nie może się obejść żadna wielkanocna wizyta.

REKLAMA
Obiad wielkanocny 2023 - jakie dania zaserwować w tym roku?

Przepis można znaleźć w tym artykule

Obiad wielkanocny 2023 - jakie dania zaserwować w tym roku?

Składniki

porcje
1
  • 1 udziec wieprzowy Dodano do
  • 5 l woda Dodano do
  • 10 g Azotan potasu sanitra Dodano do
  • 1 Łyżka cukier kryształ Dodano do
  • 5 ząbek czosnku Dodano do
  • 3 liść laurowy Dodano do
  • Adriatyk Dodano do
  • cały czarny pieprz Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mięso posolić i odstawić w chłodne miejsce na 7 dni. Mięso należy codziennie obracać.

2. Krok

Przygotować solankę. Do rondla wlać wodę, czosnek, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, sól i sanitrę.

3. Krok

Do ostudzonej solanki włożyć całkowicie zanurzone mięso. Mięso moczyć przez 7 do 9 dni, obracając je codziennie.

4. Krok

Po namoczeniu mięso włożyć do siatki na szynkę i wędzić - 3 dni.

5. Krok

PORADA: Szynkę peklowaną można zamrozić.

6. Krok

Gotowanie szynki Noc przed gotowaniem namocz szynkę, a następnie gotuj przez około 1 godzinę.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy