REKLAMA

Źródło: HK Fotografie for Adobe Stock

Domowe Stippgrütze - danie kuchni westfalskiej

Chociaż przygotowanie Stippgrütze zajmuje trochę czasu, jest zdecydowanie warte wysiłku - to rustykalne, pikantne danie jest absolutną wskazówką z tradycyjnej kuchni westfalskiej. Każda rodzina ma swój własny przepis, a to jest mój, który teraz wielokrotnie przygotowywałam w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 750 g Boczek wieprzowy Dodano do
  • 500 g Kości wieprzowe Dodano do
  • 2 cebula Dodano do
  • 1 Konfederacja Zupa zielona Dodano do
  • 500 g Kasza gryczana Dodano do
  • 2 Tablespoon sól Dodano do
  • 2 łyżeczka pieprz Dodano do
  • 1 łyżeczka Majeranek Dodano do
  • 2 Kiełbaski Mettwurst Dodano do
  • 2 Kaszanka Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W przypadku przepisu na Westphalian Stippgrütze, najpierw sprawdź boczek wieprzowy i usuń skórkę, jeśli jeszcze jest - dzięki temu mięso będzie delikatniejsze. Następnie pokrój boczek wieprzowy na kawałki wielkości kęsa.

2. Krok

Umieść kości wieprzowe, cebulę i zieleninę w dużym rondlu i zalej ok. 3 litrami wody. Gotować przez około godzinę na małym ogniu.

3. Krok

Kaszę gryczaną przepłukać zimną wodą, a następnie dodać do garnka z zupą. Gotować przez kolejne 45 minut.

4. Krok

W międzyczasie rozetnij kiełbaski i dodaj ich zawartość do zupy. Uważaj, aby nie przypalić kiełbasek.

5. Krok

Dodaj mięso z boczku wieprzowego i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotować Westphalian Stippgrütze przez kolejne 45 minut.

6. Krok

Przed podaniem upewnij się, że zupa ma odpowiednią konsystencję. Jeśli kasza jest zbyt gęsta, można po prostu dodać trochę wody. Zupa powinna być gęsta, ale nie za rzadka. Jako dodatek do Stippgrütze można podać świeży chleb lub ziemniaki i kiszoną kapustę.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy