REKLAMA

Źródło: Pexels from Pixabay

Domowy włoski makaron z pesto

Przepis na domowy włoski makaron z pesto to jedno z moich ulubionych dań, które gości na naszym stole kilka razy w miesiącu. Są aromatyczne, pełne smaku oraz szybkie i łatwe w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g spaghetti Dodano do
  • 150 g Pesto bazyliowe Dodano do
  • 150 g pomidory koktajlowe Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • sól Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • Parmezan do tarcia Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ugotuj spaghetti we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale zawsze zalecam gotowanie go przez około minutę krócej niż czas wskazany na opakowaniu.

2. Krok

Podczas gdy makaron się gotuje, podsmaż ząbki czosnku, które wcześniej pokroiłeś w cienkie plasterki, na patelni na oliwie z oliwek.

3. Krok

Gdy zaczną nabierać złotobrązowego koloru, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

4. Krok

Smażyć przez chwilę, a następnie dodać pesto. Możesz użyć dowolnego pesto, które masz pod ręką. Ja zazwyczaj używam pesto bazyliowego, to klasyk, który nigdy nie zawodzi.

5. Krok

Podgrzewaj pesto z czosnkiem i pomidorami jeszcze przez kilka minut, zaledwie 2-3 minuty, aby nieco zmiękło i połączyło się z czosnkiem i pomidorami. Następnie dodaj ugotowany i dobrze odcedzony makaron i wymieszaj wszystko razem. Jeśli uważasz, że jest zbyt suche, możesz dodać trochę wody, w której gotował się makaron.

Podobne przepisy

Podobne przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1010 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy