Francuskie kebaby z kurczaka
Połączenie pomarańczy, czarnych oliwek, kopru włoskiego i pełnoziarnistej musztardy nadaje tym kebabom z kurczaka asertywny francuski charakter.
Składniki
- 4 udka z kurczaka bez kości
- Sól koszerna
- 1 łyżka stołowa Ziarnista musztarda
- Skórka i sok z 1 pomarańczy
- 6 Bambusowe szaszłyki
- 1 głowa Kopru włoskiego pozbawionego
- 24 Czarne oliwki bez pestek takie jak kalamata
- Drobno posiekana świeża włoska pietruszka do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieścić udka kurczaka w naczyniu do pieczenia i doprawić solą. W misce wymieszać musztardę, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy; polać udka kurczaka. Przykryć i odstawić do lodówki na 2 do 4 godzin.
Gdy będziesz gotowy do grillowania, namocz szaszłyki w wodzie przez 30 minut.
Przygotuj grill węglowy lub gazowy do bezpośredniego grillowania na średnim ogniu. Nałóż mięso, koper włoski i oliwki na szpadki, odrzucając marynatę i równomiernie rozprowadzając składniki na szpadkach.
Grilluj, obracając raz, aż mięso i koper włoski będą ugotowane i ładnie zwęglone, około 10 minut (zdejmij z ognia, jeśli szaszłyki zaczną zbyt brązowieć). Przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki i podawać.