REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/9q58pd6kTREDJSlvHZt1/df50eee8a2cada4cc2649fcdacbe40.jpeg)
Fuczki
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszczadzkiej . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/05/fuczki.html
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 jajko g mąki
- 70 ml Mleka
- 1 duży szczypta majeranku
- cząbru
- kminku mielonego
- 1⁄2 łyżeczki małej pieprzu białego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Do miski dodajemy posiekaną kiszoną kapustę , startą na drobnych oczkach marchewkę oraz mleko , jajka i mąkę , całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy oraz koperek i ponownie mieszamy . Pozostawimy na chwilę do przegryzienia .
2. Krok
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju , następnie nakładamy dużą łyżkę ciasta z kiszoną kapustą . Smażymy na złoty kolor z każdej strony .
3. Krok
Gotowe placuszki odkładamy na ręcznik papierowy .
4. Krok
Podajemy ze śmietana lub jogurtem .