REKLAMA

Fuczki

Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszczadzkiej . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/05/fuczki.html

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 300 g kiszonej kapusty Dodano do
  • 1 średnia marchewka Dodano do
  • 1 jajko g mąki Dodano do
  • 70 ml Mleka Dodano do
  • 1 duży szczypta majeranku Dodano do
  • cząbru Dodano do
  • kminku mielonego Dodano do
  • 12 łyżeczki małej pieprzu białego Dodano do
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Do miski dodajemy posiekaną kiszoną kapustę , startą na drobnych oczkach marchewkę oraz mleko , jajka i mąkę , całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy oraz koperek i ponownie mieszamy . Pozostawimy na chwilę do przegryzienia .

2. Krok

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju , następnie nakładamy dużą łyżkę ciasta z kiszoną kapustą . Smażymy na złoty kolor z każdej strony .

3. Krok

Gotowe placuszki odkładamy na ręcznik papierowy .

4. Krok

Podajemy ze śmietana lub jogurtem .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2169 przepisy

Zupy i buliony

348 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1126 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2033 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

241 przepisy