:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/4QppmToESguuj7lj_CoQ/7f0e45148b33fc1424ef4e8f2edb76.jpeg)
Gołąbki bez zwijania z kaszy gryczanej białej
Smaczny obiad z dodatkiem kaszy gryczanej i sosu koperkowego . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/04/goabki-bez-zwijania-z-kaszy-gryczanej.html
Składniki
Surowce
- 100 g kaszy gryczanej białej
- 200 g kapusty białej
- 150 g pieczarek
- 1 duży łyżka masła
- duży szczypta gałki muszkatołowej oraz cząbru
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- maggi
SOS KOPERKOWY
- 750 ml bulionu lub wody
- 250 ml wody łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietanki 18
- maggi
- 6 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz biały
Najnowsze ulotki
Procedura
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy około 5 minut od zagotowywania . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Pieczarki kroimy w pół plasterki i smażymy do odparowania wody na maśle . Pozostawiamy do wystygnięcia .
Gdy wszystko mamy zimne przekładamy do jednej wspólnej miski dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy .
Z gotowego farszu formujemy gołąbki (około 80 do 100 g) o podłużnym kształcie , następnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju . Gdy mamy obsmażone odkładamy na bok .
Na tej samej patelni co obsmażali my gołąbki robimy sos .
Do patelni wlewamy bulion lub wodę , zagotowujemy i wlewamy mieszaninę wody+śmietna+mąka , mieszamy dodajemy posiekany koperek . Gotujemy go zgęstnienia sosu , doprawiamy do smaku . Gdy sos mamy gotowy wkładamy gołąbki i dusimy na małym ogniu około 30 do 40 minut .
Gotowe gołąbki podajemy od razu po zrobieniu , uduszeniu .