REKLAMA

Golonka

Klasyczny przepis na golonkę. Jedno z najlepszych polskich dań.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 112 kg golonki Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 1 Łyżka mielonego pieprzu Dodano do
  • 1 Łyżka suszonego tymianku Dodano do
  • 1 Łyżka mielonego kminku Dodano do
  • 1 Łyżka suszonego majeranku Dodano do
  • 1 szkło czerwonego wina Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 pietruszki Dodano do
  • 2 litry bulionu Dodano do
  • ziemniaki do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W dużym garnku zagotuj bulion i odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

W misce wymieszaj czosnek, sól, pieprz, tymianek, kminku i majeranek.

3. Krok

Natrzyj golonkę dokładnie tą mieszanką ziołowo-przyprawową.

4. Krok

W dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę na złoty kolor.

5. Krok

Przenieś golonkę do garnka z bulionem i dodaj cebulę, marchewkę i pietruszkę.

6. Krok

Zalej wszystko winem.

7. Krok

Gotuj golonkę na małym ogniu, aż będzie miękka i gotowa, co może zająć około 2-3 godzin.

Podobne przepisy

Klasyczny chrupiący stek z kaczki frites

Duck Steak Frites zmienia kwintesencję francuskiej rozkoszy, jaką jest stek frites, zastępując stary dobry stek wyrafinowaniem kaczki.

Kartacze

Kartacze - smaczne danie idealne na lunch lub kolację.

Zapiekanka chłopska

Zapiekanka chłopska to smaczne i pożywne danie, które możemy zaserwować jako obiad lub kolację. Wykorzystuje ono podstawowe składniki, które często mamy w domu - ziemniaki, boczek, cebulę i jajka. Idealnie sprawdzi się na spotkaniu w gronie rodziny lub przyjaciół.

Koreański makaron "Jajangmyeon" z wieprzowiną i pastą fasolową

Uwielbiam przyrządzać to tradycyjne koreańskie danie. Jajangmyeon to obfity i satysfakcjonujący posiłek pełen smaku i komfortu. Nauczyłam się tego przepisu podczas mojego pobytu w Korei Południowej. To naprawdę interesujące zobaczyć, jak proste składniki można przekształcić w danie pełne głębi i charakteru. Przytulenie w misce, jeśli wolisz.

Węgierska specjalność "Rakott Krumpli"

To jeden z moich ulubionych węgierskich przepisów, przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń. Rakott Krumpli to węgierskie danie składające się z ziemniaków, śmietany, kiełbasy i jajek. Przygotowuje się ją w formie zapiekanki, w której składniki układane są jeden na drugim. Jest idealna na mroźne zimowe dni i zawsze jest hitem na rodzinnych spotkaniach.

Farszynki mazurskie

Farszynki to popularne danie mazurskie, które składa się z połączenia mięsa wieprzowego, surowych ziemniaków, cebuli i jajek, a następnie gotowane w bulionie. To pyszne i sycące danie, które można podawać jako przekąskę lub jako główny element obiadu.

Obfita patelnia do mielenia ziemniaków

To obfite i sycące danie, które często robię, gdy mam pod dostatkiem ziemniaków. Mięso mielone pięknie komponuje się z chrupiącymi smażonymi ziemniakami, a świeży szczypiorek dopełnia całości. To prosty klasyk, który zawsze jest hitem, czy to w domu, z przyjaciółmi, czy nawet na przyjęciach.

Podobne przepisy

Klasyczny chrupiący stek z kaczki frites

Duck Steak Frites zmienia kwintesencję francuskiej rozkoszy, jaką jest stek frites, zastępując stary dobry stek wyrafinowaniem kaczki.

Kartacze

Kartacze - smaczne danie idealne na lunch lub kolację.

Zapiekanka chłopska

Zapiekanka chłopska to smaczne i pożywne danie, które możemy zaserwować jako obiad lub kolację. Wykorzystuje ono podstawowe składniki, które często mamy w domu - ziemniaki, boczek, cebulę i jajka. Idealnie sprawdzi się na spotkaniu w gronie rodziny lub przyjaciół.

Koreański makaron "Jajangmyeon" z wieprzowiną i pastą fasolową

Uwielbiam przyrządzać to tradycyjne koreańskie danie. Jajangmyeon to obfity i satysfakcjonujący posiłek pełen smaku i komfortu. Nauczyłam się tego przepisu podczas mojego pobytu w Korei Południowej. To naprawdę interesujące zobaczyć, jak proste składniki można przekształcić w danie pełne głębi i charakteru. Przytulenie w misce, jeśli wolisz.

Węgierska specjalność "Rakott Krumpli"

To jeden z moich ulubionych węgierskich przepisów, przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń. Rakott Krumpli to węgierskie danie składające się z ziemniaków, śmietany, kiełbasy i jajek. Przygotowuje się ją w formie zapiekanki, w której składniki układane są jeden na drugim. Jest idealna na mroźne zimowe dni i zawsze jest hitem na rodzinnych spotkaniach.

Farszynki mazurskie

Farszynki to popularne danie mazurskie, które składa się z połączenia mięsa wieprzowego, surowych ziemniaków, cebuli i jajek, a następnie gotowane w bulionie. To pyszne i sycące danie, które można podawać jako przekąskę lub jako główny element obiadu.

Obfita patelnia do mielenia ziemniaków

To obfite i sycące danie, które często robię, gdy mam pod dostatkiem ziemniaków. Mięso mielone pięknie komponuje się z chrupiącymi smażonymi ziemniakami, a świeży szczypiorek dopełnia całości. To prosty klasyk, który zawsze jest hitem, czy to w domu, z przyjaciółmi, czy nawet na przyjęciach.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

630 przepisy

Ciasta

242 przepisy

Ciasta i desery

665 przepisy

Sałatki

183 przepisy

Zupy i buliony

202 przepisy

Ciastka

190 przepisy

Tanie posiłki

272 przepisy

Sosy

140 przepisy

Deser

755 przepisy