REKLAMA

Źródło: Pixabay: mrpizzamandc

Indyjskie chrupiące smażone pałeczki z kurczaka

Nic nie przebije tego, gdy smakujesz rozkosznych warstw indyjskich przypraw soczyście w chrupiącej panierce kurczaka!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 gms podudzia z kurczaka Dodano do
  • 2 filiżanki Oleju roślinnego do smażenia Dodano do
  • 1 filiżanka Mąki uniwersalnej Dodano do
  • 14 filiżanka skrobi kukurydzianej Dodano do
  • 1 filiżanka maślanki Dodano do
  • 2 łyżki Pasty imbirowo-czosnkowej Dodano do
  • 1 łyżeczka Kurkumy w proszku Dodano do
  • 2 łyżki pieprzu cayenne Dodano do
  • 1 łyżeczka garam masala Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zacznij od wymieszania w misce pasty imbirowo-czosnkowej, kurkumy w proszku, pieprzu cayenne, garam masala i soli. Przyprawy te nadają kurczakowi niepowtarzalny indyjski smak i ważne jest, aby nie pominąć żadnej z nich.

2. Krok

Dodaj podudzia kurczaka do mieszanki przypraw, upewniając się, że są dobrze pokryte. Marynować kurczaka przez co najmniej 30 minut. Im dłużej kurczak będzie marynowany, tym lepiej wchłonie smaki.

3. Krok

Po zamarynowaniu zanurz każde podudzie w maślance, a następnie obtocz w mieszance mąki uniwersalnej i skrobi kukurydzianej. Maślanka pomaga zmiękczyć kurczaka, podczas gdy połączenie mąki i skrobi kukurydzianej sprawi, że kurczak będzie chrupiący.

4. Krok

Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni na średnim ogniu. Upewnij się, że olej jest wystarczająco gorący przed dodaniem kurczaka, aby uniknąć rozmoczenia. Dobrym wskaźnikiem jest, gdy mała kropla ciasta skwierczy i unosi się do góry.

5. Krok

Teraz ostrożnie włóż kawałki kurczaka do gorącego oleju i smaż, aż staną się złotobrązowe. Staraj się nie przepełniać patelni; w razie potrzeby smaż partiami, aby zapewnić równomierne smażenie.

6. Krok

Gdy kurczak będzie już idealnie usmażony, wyjąć kawałki i odsączyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju.

7. Krok

Podawaj indyjskiego smażonego kurczaka na gorąco, w połączeniu z pikantnym chutneyem z tamaryndowca lub jogurtową raitą, aby uzyskać kompletną indyjską ucztę.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy