REKLAMA

Źródło: Photosiber from Getty Images

Jajka na miękko

Regularnie przygotowuję jajka na miękko na śniadanie, zwłaszcza w weekendy, kiedy jest po prostu czas na odrobinę przyjemności. To świetny sposób na rozpoczęcie dnia od czegoś szybkiego, sycącego i pysznego. Ponadto jest to danie, które oferuje wiele opcji - można je podawać z tostami, świeżymi ziołami, a nawet awokado.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 4 kawałek jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Najpierw pozwól jajkom zaaklimatyzować się do temperatury pokojowej, ponieważ zimne jajka mogą łatwo pęknąć we wrzącej wodzie.

2. Krok

Wlej odpowiednią ilość wody do dużego garnka, tak aby jajka były w niej całkowicie zanurzone.

3. Krok

Doprowadź wodę do wrzenia. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do średniego i ostrożnie włóż jajka.

4. Krok

Użyj szpilki, aby zrobić dziurę w czubku jajka, co zmniejsza ryzyko pęknięcia skorupki.

5. Krok

Gotuj jajka przez dokładnie 5 minut, aby uzyskać płynne żółtko, a jeśli wolisz półpłynne żółtko, gotuj jajka przez 7 minut.

6. Krok

Gdy czas dobiegnie końca, natychmiast wyjmij jajka i umieść je w zimnej wodzie, aby szybko ostygły i zatrzymały dalsze gotowanie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy