REKLAMA

Klopsiki z indyka z sosem grzybowym

Lekki i smaczny lunch

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • Kule Dodano do
  • 400 g Mielonka z indyka Dodano do
  • 3 Mały ząbek czosnku Dodano do
  • 1 mała Cebula szalotka Dodano do
  • 400 ml Woda duszona Dodano do
  • Przyprawa do indyka Dodano do
  • Czosnek niedźwiedzi Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Sos Dodano do
  • 1 mała czerwona cebula Dodano do
  • 15 g grzyby suszone Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 550 ml mleko Dodano do
  • 30 g skrobia ziemniaczana Dodano do
  • 200 ml woda Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
  • olej Dodano do
  • sól Dodano do
  • Ml czarnego pieprzu Dodano do
  • Kurkuma Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, roztarty czosnek, sól, przyprawę do czosnku niedźwiedziego. Dobrze mieszamy i formujemy małe kulki, które dusimy na wodzie, uważamy, aby woda wyparowała na patelni. Szybciej mamy ją pod przykryciem. Gdy mamy klopsiki zrobione zdejmujemy z ognia.

2. Krok

Na kropli oleju podsmażamy cebulę dodajemy grzyby, które chwilę moczymy.

3. Krok

Grzyby na cebuli podsmażać pod wodą .

4. Krok

Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w mleku i zalać grzyby, gotować do zgęstnienia.

5. Krok

Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny.

6. Krok

Na koniec do sosu grzybowego dodajemy klopsiki z indyka, które wcześniej rozbełtaliśmy w wodzie i chwilę razem gotujemy.

7. Krok

Podawać z tarhona, lub makaronem i może być również ryż, każdy jak mu bardziej smakuje

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy