REKLAMA

Klopsiki z indyka z sosem grzybowym

Lekki i smaczny lunch

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • Kule Dodano do
  • 400 g Mielonka z indyka Dodano do
  • 3 Mały ząbek czosnku Dodano do
  • 1 mała Cebula szalotka Dodano do
  • 400 ml Woda duszona Dodano do
  • Przyprawa do indyka Dodano do
  • Czosnek niedźwiedzi Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Sos Dodano do
  • 1 mała czerwona cebula Dodano do
  • 15 g grzyby suszone Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 550 ml mleko Dodano do
  • 30 g skrobia ziemniaczana Dodano do
  • 200 ml woda Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
  • olej Dodano do
  • sól Dodano do
  • Ml czarnego pieprzu Dodano do
  • Kurkuma Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, roztarty czosnek, sól, przyprawę do czosnku niedźwiedziego. Dobrze mieszamy i formujemy małe kulki, które dusimy na wodzie, uważamy, aby woda wyparowała na patelni. Szybciej mamy ją pod przykryciem. Gdy mamy klopsiki zrobione zdejmujemy z ognia.

2. Krok

Na kropli oleju podsmażamy cebulę dodajemy grzyby, które chwilę moczymy.

3. Krok

Grzyby na cebuli podsmażać pod wodą .

4. Krok

Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w mleku i zalać grzyby, gotować do zgęstnienia.

5. Krok

Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny.

6. Krok

Na koniec do sosu grzybowego dodajemy klopsiki z indyka, które wcześniej rozbełtaliśmy w wodzie i chwilę razem gotujemy.

7. Krok

Podawać z tarhona, lub makaronem i może być również ryż, każdy jak mu bardziej smakuje

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy