REKLAMA
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to danie pochodzące ze Szwajcarii, które stanowi idealną propozycję na obiad dla całej rodziny. To kotlet mielony, ale wzbogacony foremką sera i cebulką. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich domowników.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g mięsa mielonego (może być wieprzowe, wołowe lub mieszane)
- 1 duży The Onion
- 100 g sera ementaler
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
2. Krok
W niewielkiej ilości oleju, smaż cebulę na złoty kolor.
3. Krok
Ser ementaler zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Krok
W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przesmażoną cebulą oraz serem.
5. Krok
Do masy mięsnej dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
6. Krok
Z gotowej masy mięsnej uformuj kotlety.
7. Krok
Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor.
8. Krok
Podawaj gorące, np. z ziemniakami i surówką.