REKLAMA

Źródło: mitrs3 from Getty Images

Krem pomarańczowy do tortu

Przepis na krem ze świeżych pomarańczy, który można wykorzystać do ciast i tortów.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 5 szt Pomarańcze Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
  • 120 g Cukier kryształ Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 2 łyżki Zwykła mąka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Pomarańcze i cytrynę dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę. Podczas tarcia należy uważać, aby nie zetrzeć białej części, która jest gorzka. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj sok owocowy z cukrem i wlej wszystko do rondla.

2. Krok

Dodaj jajka, mąkę i sól do garnka. Mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji i gotuj na średnim ogniu, aż krem stanie się gęsty. Ważne jest, aby nie przerywać mieszania podczas gotowania, aby jajka się nie zsiadły.

3. Krok

Gdy śmietana będzie gęsta, zdejmij ją z ognia i dodawaj stopniowo masło. Każdy kawałek masła musi być roztopiony przed dodaniem kolejnego.

4. Krok

Pozostawić krem do ostygnięcia i użyć go do ciast lub tortów.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1115 przepisy

Kolacja

2020 przepisy

Obiad

2159 przepisy

Deser

1522 przepisy

Śniadanie

472 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy