REKLAMA

Źródło: Youtube

Kruche ciasteczka pieguski

Idealnie kruche i maksymalnie czekoladowe. Wypróbuj ten przepis na pieguski i zaskocz swoich znajomych.

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 250 g miękkiego masła Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • mleko w ilości potrzebnej do zagniecenia ciasta Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.

2. Krok

2. Dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę i żółtko, i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj mleka, aż będzie miało odpowiednią konsystencję.

3. Krok

3. Ciasto zawin w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 30 minut.

4. Krok

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

5. Krok

5. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj palcem.

6. Krok

6. Piecz przez około 15 minut, aż będą delikatnie zrumienione.

7. Krok

7. Ostudzone pieguski posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy