REKLAMA

Źródło: Youtube

Kruche ciasteczka pieguski

Idealnie kruche i maksymalnie czekoladowe. Wypróbuj ten przepis na pieguski i zaskocz swoich znajomych.

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 250 g miękkiego masła Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • mleko w ilości potrzebnej do zagniecenia ciasta Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.

2. Krok

2. Dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę i żółtko, i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj mleka, aż będzie miało odpowiednią konsystencję.

3. Krok

3. Ciasto zawin w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 30 minut.

4. Krok

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

5. Krok

5. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj palcem.

6. Krok

6. Piecz przez około 15 minut, aż będą delikatnie zrumienione.

7. Krok

7. Ostudzone pieguski posyp cukrem pudrem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy