REKLAMA

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao, znany również jako Gong Bao, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Syczuańskiej. Potrawa charakteryzuje się pikantnym smakiem, z racji obecności czerwonego pieprzu Syczuańskiego i sosu sojowego. Surowość sosu jest zrównoważona słodkością z dodatku cukru i ostrością z dodatku czosnku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g kurczaka Dodano do
  • 3 czerwone papryczki chilli Dodano do
  • 1 łyżeczka imbiru Dodano do
  • 2 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • 1 Łyżka octu ryżowego Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • pół czerwonej papryki Dodano do
  • 4 cebulki dymki Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką kukurydzianą i odstaw na bok.

2. Krok

W międzyczasie, w rondlu o grubym dnie na oleju upraż orzechy nerkowca do zrumienienia, a potem przekładaj do miski.

3. Krok

Na patelni podsmaż czosnek, imbir oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę.

4. Krok

Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy oraz cukier i dokładnie wszystko wymieszaj.

5. Krok

Następnie dodaj kapłony, uprażone orzechy oraz pokrojoną białą cześć dymki i wszystko wymieszaj.

6. Krok

Na koniec dodaj pokrojonego kurczaka i całość smaż, cały czas mieszając, przez około 5-10 minut do momentu aż mięso stanie się białe.

7. Krok

Przed podaniem posyp danie zielenią z dymki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy