REKLAMA

Źródło: Pexels

Langosz

Specjalność kuchni węgierskiej

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suszonych drożdży Dodano do
  • 12 łyżeczki cukier kryształ Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 250 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Krok

Dodać mleko i jajko, i wymieszać składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Krok

Ciasto odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

4. Krok

Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek.

5. Krok

Placki smażyć na głębokim tłuszczu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

6. Krok

Langosze odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy