REKLAMA

Źródło: Pexels

Langosz

Specjalność kuchni węgierskiej

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suszonych drożdży Dodano do
  • 12 łyżeczki cukier kryształ Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 250 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Krok

Dodać mleko i jajko, i wymieszać składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Krok

Ciasto odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

4. Krok

Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek.

5. Krok

Placki smażyć na głębokim tłuszczu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

6. Krok

Langosze odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy