REKLAMA

Źródło: Pexels

Langosz

Specjalność kuchni węgierskiej

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suszonych drożdży Dodano do
  • 12 łyżeczki cukier kryształ Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 250 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Krok

Dodać mleko i jajko, i wymieszać składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Krok

Ciasto odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

4. Krok

Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek.

5. Krok

Placki smażyć na głębokim tłuszczu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

6. Krok

Langosze odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy