REKLAMA

Źródło: arfo from Getty Images

Makaron z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Tradycyjne słowackie danie, które lubimy przygotowywać w dni, kiedy wszyscy jesteśmy w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g Makaron Dodano do
  • 500 g Mięso mielone Dodano do
  • 500 g Kapusta kiszona Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • masło Dodano do
  • słodka papryka Dodano do
  • sól Dodano do
  • Czarny pieprz Dodano do
  • Trochę wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Na patelni z odrobiną masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę.

2. Krok

Dodać do niego mięso mielone, posolić i wszystko wymieszać. Smażyć mięso do uzyskania brązowego koloru.

3. Krok

Dodaj do mięsa drobno posiekany czosnek i słodką paprykę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę.

4. Krok

Następnie dodaj kiszoną kapustę, wymieszaj i zalej wodą. Niech wszystko dobrze się zagotuje.

5. Krok

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja preferuję al dente.

6. Krok

Odcedź makaron po ugotowaniu i wymieszaj z kapustą.

7. Krok

Gotowe danie jest doprawiane solą i pieprzem do smaku i może być podawane do stołu.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy