REKLAMA
Źródło: Canva
Muffiny wielkanocne
Pyszne muffinki z nadzieniem z orzechów i mleka skondensowanego udekorowane bitą śmietaną i cukierkowymi kuleczkami.
REKLAMA
Składniki
porcje
24
- 150 g orzechy mielone
- 150 g cukier puder
- 1⁄2 puszki salko
- 2 łyżki ciepła woda
- 5 ks jajko
- bita śmietana
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Mleko skondensowane gotować w wodzie przez 2,5 godziny.
2. Krok
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody.
3. Krok
Do masy wmieszać orzechy i ubitą na sztywno pianę z białek za pomocą trzepaczki.
4. Krok
Nasmarować foremki do muffinek i napełnić do 2/3. Do każdej babeczki włożyć łyżeczkę karmelizowanego mleka skondensowanego.
5. Krok
Babeczki wielkanocne piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
6. Krok
Przed podaniem udekoruj muffiny bitą śmietaną i kulkami cukierków.