REKLAMA

Mus jabłkowy

Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest idealnym połączeniem do naleśników, twarogu, owsianki.

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 2 kg jabłek dowolnych Dodano do
  • 12 Okulary wody Dodano do
  • 12 soku z cytryny Dodano do
  • cukier Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy wodę. Zagotować.

2. Krok

Od zagotowania gotować na średnim ogniu do momentu rozpadania się jabłek i odparowania wody.

3. Krok

Podczas gotowania często mieszać drewniana łyżką

4. Krok

Czas gotowania to około 30 do 50 minut, wszystko zależy od jabłek

5. Krok

Miękkie rozpadają się szybciej a twarde później )) .

6. Krok

Gdyby podczas gotowania woda wyparowała a jabłka nie zaczęły się rozpadać to można dolać odrobinę wody.

7. Krok

Gotowe jabłka miksujemy blenderem na gładką masę.

8. Krok

Mus próbujemy gdy jest za mało słodki do dosładzamy cukrem

9. Krok

I dodajemy odrobinę cynamonu (można pominąć) .

10. Krok

Gotowy jeszcze ciepły mus przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i układamy do garnka w którym na dnie jest położony ręcznik.

11. Krok

Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików podobną do temperatury słoików ciepłe słoiki to ciepła woda) . Zagotować, zmniejszyć moc palnika i po tym czasie gotować około 20 minut.

12. Krok

Słoiki pozostawiamy

13. Krok

W garnku do wystygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2171 przepisy

Zupy i buliony

348 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1127 przepisy

Śniadanie

479 przepisy

Kolacja

2035 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

354 przepisy

Ciasta

381 przepisy

Makaron

241 przepisy