:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/iiCYtf_6Fk-F_4nxW6aZ/d80499720594dab4251787afb4d0ee.jpeg)
Mus jabłkowy
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest idealnym połączeniem do naleśników, twarogu, owsianki.
Składniki
- 2 kg jabłek dowolnych
- 1⁄2 Okulary wody
- 1⁄2 soku z cytryny
- cukier Cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy wodę. Zagotować.
Od zagotowania gotować na średnim ogniu do momentu rozpadania się jabłek i odparowania wody.
Podczas gotowania często mieszać drewniana łyżką
Czas gotowania to około 30 do 50 minut, wszystko zależy od jabłek
Miękkie rozpadają się szybciej a twarde później )) .
Gdyby podczas gotowania woda wyparowała a jabłka nie zaczęły się rozpadać to można dolać odrobinę wody.
Gotowe jabłka miksujemy blenderem na gładką masę.
Mus próbujemy gdy jest za mało słodki do dosładzamy cukrem
I dodajemy odrobinę cynamonu (można pominąć) .
Gotowy jeszcze ciepły mus przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i układamy do garnka w którym na dnie jest położony ręcznik.
Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików podobną do temperatury słoików ciepłe słoiki to ciepła woda) . Zagotować, zmniejszyć moc palnika i po tym czasie gotować około 20 minut.
Słoiki pozostawiamy
W garnku do wystygnięcia.