REKLAMA

Źródło: Freepik

Najlepiej przyprawione sardynki w sosie pomidorowym

Sardynki w sosie pomidorowym to aromatyczne danie z owoców morza w śródziemnomorskim stylu. Świeże sardynki gotowane są na wolnym ogniu w sosie pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i odrobiną cytryny. Jest to proste, obfite i pyszne danie, idealne na kolację w tygodniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 świeże sardynki Dodano do
  • 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 1 pod Czosnek, mielony Dodano do
  • 1 puszka pomidory pokrojone w kostkę Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 szczypta Zmielonego czarnego pieprzu Dodano do
  • 1 Drobno posiekana papryczka chili (opcjonalnie) Dodano do
  • 1 łyżka stołowa świeżej bazylii, posiekanej Dodano do
  • 1 Cytryna, skórka i sok Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Oczyść sardynki i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż cebula stanie się przezroczysta.

3. Krok

Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę pomidory, cukier, sól, czarny pieprz i papryczkę chili. Wymieszaj, aby połączyć składniki.

4. Krok

Ułóż sardynki na wierzchu mieszanki pomidorów. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aż sardynki będą ugotowane.

5. Krok

Posyp sardynki posiekaną bazylią, skórką z cytryny i sokiem z cytryny.

6. Krok

Sardynki w sosie pomidorowym podawać z makaronem, ryżem lub chrupiącym pieczywem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy