REKLAMA

Naleśniki z jabłkami

Zrób te niesamowicie pyszne racuchy z jabłkami, które również robię regularnie. Jednak nie na wszystko jest czas, więc warto zrobić dużą porcję z wyprzedzeniem, ponieważ są pyszne nie tylko od razu, ale także kilka dni później. Po nabraniu wprawy ten przepis stanie się dziecinnie prosty i wszyscy go pokochają.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Ciasto na naleśniki:

  • 1 filiżanka Mąka Dodano do
  • 1 filiżanka mleko Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 2 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 1 łyżka stołowa cukier Dodano do

Do nadziewania:

  • 3 Średni jabłko Dodano do
  • 2 łyżka stołowa masło Dodano do
  • 3 łyżka stołowa cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Cynamon. Dodano do

Glazura cukrowa:

  • 12 filiżanka cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, mleko, jajko, sól, olej i cukier w dużej misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

2. Krok

W międzyczasie obrać i pokroić jabłko na małe kawałki. Roztop masło na patelni, dodaj jabłko, cukier i cynamon. Gotować przez około 15 minut, aż jabłka będą miękkie. W międzyczasie regularnie mieszaj, aby się nie przypaliły.

3. Krok

Gdy ciasto naleśnikowe odpocznie, usmaż naleśniki na nieprzywierającej patelni, używając niewielkiej ilości oleju. Najlepiej smażyć je na średnim ogniu, aby naleśniki z nadzieniem jabłkowym się nie przypaliły.

4. Krok

Przygotowane naleśniki napełnić masą jabłkową i złożyć lub zwinąć.

5. Krok

Przygotować polewę: wymieszać cukier puder z mlekiem i skropić nią naleśniki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy