REKLAMA

Źródło: Pexels

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to tradycyjny alkohol robiony z pigwy, który jest popularny w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Nalewka z pigwy jest często podawana jako aperitif lub jako dodatek do deserów. Można również dodać ją do herbaty lub kawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg pigwy Dodano do
  • 1 kg cukier kryształ Dodano do
  • 1 litr czystego alkoholu np spirytusu lub wódki Dodano do
  • opcjonalnie skórki z cytryny lub pomarańczy Dodano do
  • Cynamon Dodano do
  • goździki Dodano do
  • Aniseed Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Pigwę umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

2. Krok

Włożyć pigwę do słoika lub butelki, dodać cukier i opcjonalnie dodać skórki z cytryny lub pomarańczy, cynamon, goździki, anyż.

3. Krok

Dolać czysty alkohol i dokładnie wymieszać.

4. Krok

Słój lub butelkę zamknąć i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na około 2-3 miesiące.

5. Krok

Przefiltrować przez gęste sito lub gazę i przelewać do czystych butelek.

6. Krok

Nalewka z pigwy jest gotowa do spożycia po 3 miesiącach leżakowania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy