REKLAMA
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Jak przygotować ogórki znojemskie? Chrupiące i odpowiednio kwasne! Takie są ogórki znojemskie według tradycyjnej receptury. Wypróbuj!

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 4 marmury Nowego przyprawy Dodano do
  • 4 marmury pieprz czarny mielony Dodano do
  • 2 sztuczny słodzik Dodano do
  • 4 Koła marchwi na dno Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Cukier kryształowy Dodano do
  • koperek Dodano do
  • ogórek Dodano do
  • 12 decylitr Ocet Dodano do
  • zimna woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Przepis podaje składniki na jedną butelkę o pojemności 750ml. Z 5kg ogórków wyszło 11 butelek.

2. Krok

Zaczynamy od wcześniejszego umycia butelek. Ja używam zmywarki.

3. Krok

Do butelki dodajemy przyprawy, sól, cukier, 2 tabletki sztucznego słodzika i pokrojoną na kółka marchewkę i cebulę.

Ogórki konserwowe - etap przygotowania 1
4. Krok

Następnie dodajemy pęczek koperku i stopniowo napełniamy ogórkami. Te wcześniej umyliśmy.

Ogórki konserwowe - etap przygotowania 1
5. Krok

Wlewamy 0,5 dcl octu i następnie wypełniamy do góry wodą.

Ogórki konserwowe - etap przygotowania 1
6. Krok

Zamykamy butelki i sterylizujemy je w garnku z jedną trzecią wody. Dokładnie 15 minut od momentu wrzenia. Gotowe ogórki wyjmujemy i pozostawiamy na chwilę, aby ostygły pod ściereczką.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy