REKLAMA

Źródło: margouillatphotos from Getty Images

Orszada drink

Delikatny, słodki i kremowy napój migdałowy z orkiszem to doskonała wegańska alternatywa dla mleka. Prosty do przygotowania i pełen wartości odżywczych.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło migdałów Dodano do
  • 1 szkło ziaren orkiszu Dodano do
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Namocz migdały w wodzie na noc.

2. Krok

Namocz ziarna orkiszu w wodzie na co najmniej 2 godziny.

3. Krok

Odcedź migdały i orkisz, a następnie zblenduj je z 3 szklankami świeżej wody do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Krok

Przelej mieszankę przez gęste sito lub ściereczkę z muslinu do dzbanka, wyciśnij jak najwięcej płynu.

5. Krok

Dodaj miód lub syrop klonowy do smaku i dobrze wymieszaj.

6. Krok

Schłodź napój w lodówce przed podaniem. Przechowuj w hermetycznie zamkniętym naczyniu w lodówce do 3-5 dni.

Podobne przepisy

Aperol Spritz

Orzeźwiający, przepyszny koktajl pochodzący z Włoch. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Napój ogórkowy na odchudzanie

Dzięki temu ogórkowemu napojowi na odchudzanie, kilogramy spadną znacznie łatwiej.

Klasyczny drink Whisky sour

Oto przepis na klasyczny Whisky Sour - orzeźwiający i aromatyczny koktajl z whisky. Jest to idealny wybór dla miłośników mocniejszych drinków.

Gin z tonikiem

Gin z tonikiem - jest prosty do wykonania, ale smak i efekt końcowy zależy od jakości użytych składników. Ten drink, choć zawiera tylko kilka składników, może zaskoczyć głębią smaku. Kluczem jest prawidłowe proporcje.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to jeden z moich ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale też bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie raz przygotowywałam ją podczas letnich grilla czy spotkań z przyjaciółmi i zawsze zyskiwała ogromne uznanie. Dodatek mięty dodaje jej świeżości, a cytryna i arbuz nadają słodko-kwasowy smak.

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

Likier pomarańczowy

Przygotowywanie domowego likieru pomarańczowego to przez lata sprawdzony sposób na wykorzystanie sezonowych cytrusów. Pijąc go, czujesz się jak w słonecznej Italii, nawet jeśli za oknem szaro i zimno. Samodzielnie przygotowany likier ma wyjątkowo intensywny i naturalny smak pomarańczy, jest idealny do serwowania na zakończenie posiłku, jako dodatek do deserów czy też składnik innych koktajli.

Podobne przepisy

Aperol Spritz

Orzeźwiający, przepyszny koktajl pochodzący z Włoch. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Napój ogórkowy na odchudzanie

Dzięki temu ogórkowemu napojowi na odchudzanie, kilogramy spadną znacznie łatwiej.

Klasyczny drink Whisky sour

Oto przepis na klasyczny Whisky Sour - orzeźwiający i aromatyczny koktajl z whisky. Jest to idealny wybór dla miłośników mocniejszych drinków.

Gin z tonikiem

Gin z tonikiem - jest prosty do wykonania, ale smak i efekt końcowy zależy od jakości użytych składników. Ten drink, choć zawiera tylko kilka składników, może zaskoczyć głębią smaku. Kluczem jest prawidłowe proporcje.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to jeden z moich ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale też bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie raz przygotowywałam ją podczas letnich grilla czy spotkań z przyjaciółmi i zawsze zyskiwała ogromne uznanie. Dodatek mięty dodaje jej świeżości, a cytryna i arbuz nadają słodko-kwasowy smak.

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

Likier pomarańczowy

Przygotowywanie domowego likieru pomarańczowego to przez lata sprawdzony sposób na wykorzystanie sezonowych cytrusów. Pijąc go, czujesz się jak w słonecznej Italii, nawet jeśli za oknem szaro i zimno. Samodzielnie przygotowany likier ma wyjątkowo intensywny i naturalny smak pomarańczy, jest idealny do serwowania na zakończenie posiłku, jako dodatek do deserów czy też składnik innych koktajli.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1008 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1938 przepisy

Kolacja

1810 przepisy

Deser

1368 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1232 przepisy