REKLAMA

Źródło: Pexels

Pasztet

Pasztet to rodzaj mięsnej pasty, która jest popularna w Europie, zwłaszcza w kuchni polskiej i francuskiej. Serwowany jako przystawka lub składnik kanapek lub zapiekanek. Może być też podawany na ciepło z ziemniakami lub kaszą.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg mięsa mielonego np wołowego lub wieprzowo wołowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 jaja Dodano do
  • 12 szklanki bułki tartej Dodano do
  • 14 szklanki mleka Dodano do
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Dodano do
  • 1 łyżka posiekanego koperku Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, jaja, bułkę tartą, mleko, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz.

2. Krok

Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą.

3. Krok

Gotową masę włóż do foremki do pieczenia, którą najpierw wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.

4. Krok

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę.

5. Krok

Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy