:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/EGGGgXEB1eC1dEKeztLC/bfacb8b44d404da3080d13d8919b55.png)
Źródło: caoyu36 for Getty Images
Pieczenie japońskich biszkoptów
Japoński biszkopt to rodzaj ciasta, które jest wykonane z najprostszych składników, ale zapewnia wyśmienity efekt końcowy. Wymaga precyzji i cierpliwości, ale efekt końcowy jest zdecydowanie tego wart. Japoński biszkopt pod względem tekstury i wyglądu przypomina sernik.
Składniki
- 6 Jajka (podzielone na białko i żółtko)
- 60 g cukier
- 60 ml mleko
- 40 g Mąka uniwersalna
- 20 g skrobia kukurydziana
- 50 g masło
- 1 Łyżeczka esencja waniliowa
- szczypta soli
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować japońskie biszkopty, zacznij od wymieszania żółtek i cukru w misce miksera. Lubię dodawać cukier stopniowo, aby uzyskać lepszą integrację.
Następnie rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i dodaj je do mieszanki żółtek i cukru wraz z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
Wymieszaj mąkę i mąkę kukurydzianą osobno, a następnie przesiej do powyższej mieszanki. Przesiewanie jest bardzo ważne, gwarantuje naprawdę lekkie, przewiewne ciasto.
Teraz ubij białka na sztywną pianę. Nie zapomnij dodać szczypty soli, dzięki czemu będą one ładne i puszyste. Następnie ostrożnie dodaj ubitą pianę z białek do ciasta, uważając, aby nie spuścić z niego powietrza.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Obserwuj ciasto podczas pieczenia - jeśli zbyt szybko zbrązowieje, po prostu przykryj je folią aluminiową.
Gdy japoński biszkopt będzie już upieczony, przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem i podawaj.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_tWc1oc87tQdI6b63dlQ/9fca126728140de43d2b3a439eb844.jpg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1L3hYoPM24GRyzTLpPrq/08b4f67f9fefbb1261f95dff6a9ef2.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1IZOvv9AlyUMC9RBJvzn/90b6ee8e3fec9b371385605c82a92a.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/03-Ig09j55HEJqSZWS25/9f48f5ac56442631b3aa2b29203a8d.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/DMxXZg8opivwr6CHirPB/1290717980422a95c412c66143e59e.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/UORoiV6FLOofws2ZWRvt/33a62aa6413bae3b2b77c8595f4d6d.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Tal6Ycd2aqvIKdrSXzTo/763e7288d7a0301873342fa7b9c41a.jpeg)












