REKLAMA

Źródło: Freepik

Pieczona w Piecu Pierś z Indyka

Przepis na pieczoną w piecu pierś z indyka to proste, klasyk świąteczne danie główne, które jest przyprawione rozmarynem, szałwią i tymiankiem, aby uzyskać najbardziej soczysty i smakowity efekt. Jest bezglutenowe i wystarczy na 6 porcji.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 funty Pierś z indyka na kości Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka Suszone Rozmarynu Dodano do
  • 1 łyżeczka Suszona szałwia Dodano do
  • 1 łyżeczka suszony tymianek Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 12 łyżeczka Czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 165°C (325°F) i ustaw na dolnej tercji piekarnika.

2. Krok

Opłucz pierś z indyka pod zimną wodą i osusz ją ręcznikiem papierowym.

3. Krok

W małej misce wymieszaj razem oliwę z oliwek, rozmaryn, szałwię, tymianek, sól i pieprz.

4. Krok

Natrzyj mieszaninę ziół na całe piersi indyka, upewniając się, że dostajesz się pod skórę również.

5. Krok

Umieść pierś z indyka skórą do góry na ruszcie w naczyniu do pieczenia.

6. Krok

Piec w nagrzanym piekarniku przez 1.5 do 2 godzin, lub do momentu gdy temperatura w najgrubszej części piersi osiągnie 165°F (74°C).

7. Krok

Wyjmij indyka z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 15 minut przed pokrojeniem i podaniem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy