REKLAMA

Źródło: Freepik

Pieczony bakłażan

Pieczony bakłażan to proste danie z pysznym smakiem i delikatną konsystencją. Jest idealnym dodatkiem do mięsa lub ryżu, a także może stanowić samodzielne danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Średni bakłażany Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

Bakłażany umyj i przekrój na połówki. Posyp solą i odstaw na kilka minut.

3. Krok

W międzyczasie w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek i posiekany czosnek.

4. Krok

Po kilku minutach odsącz sok z bakłażanów i osusz papierowym ręcznikiem.

5. Krok

5 Przełóż bakłażany do naczynia do zapiekania i posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem.

6. Krok

Piecz bakłażany w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut aż zmiękną i zrobią się złociste.

7. Krok

Podsyp koperkiem i podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy