REKLAMA

Źródło: Freepik

Pieczony bakłażan

Pieczony bakłażan to proste danie z pysznym smakiem i delikatną konsystencją. Jest idealnym dodatkiem do mięsa lub ryżu, a także może stanowić samodzielne danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Średni bakłażany Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

Bakłażany umyj i przekrój na połówki. Posyp solą i odstaw na kilka minut.

3. Krok

W międzyczasie w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek i posiekany czosnek.

4. Krok

Po kilku minutach odsącz sok z bakłażanów i osusz papierowym ręcznikiem.

5. Krok

5 Przełóż bakłażany do naczynia do zapiekania i posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem.

6. Krok

Piecz bakłażany w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut aż zmiękną i zrobią się złociste.

7. Krok

Podsyp koperkiem i podawaj na ciepło.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy