REKLAMA

Źródło: Pixabay

Pierogi z mięsem

Polskie pierogi z mięsem to jedno z najpiękniejszych i najsmaczniejszych potraw naszej tajemnicy kulinarnej. Te wyśmienite pierogi są wypełnione soczystym mięsem na bazie wieprzowego i cielęcego, które roztapia się w jamie ustnej. Są idealne na rodzinne obiady, święta lub na zimne dni, kiedy potrzebujesz czegoś naprawdę pysznego.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki Dodano do
  • 1 szkło ciepłej wody Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Na farsz:

  • 500 g mięsa (połowa wieprzowiny, połowa cielęciny) Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotuj farsz: mięso umyj, osusz i dokładnie zmiel.

2. Krok

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor, dodaj do mięsa.

3. Krok

Dopraw mięso solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na bok.

4. Krok

Przygotuj ciasto: wsyp mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, jajko i stopniowo dodawaj ciepłą wodę.

5. Krok

Wyrośnij ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.

6. Krok

Rozwałkuj na grubość około 1-2 mm i wytnij kółka o średnicy około 8 cm.

7. Krok

Na każde kółko nałóż porcję farszu, zwiń pierożek i bardzo dokładnie zlep brzegi.

8. Krok

Gotuj pierogi w osolonej wodzie na niewielkim ogniu przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

9. Krok

Wyłóż i podawaj z boczkiem lub cebulką smażone w maśle.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy