REKLAMA

Źródło: Pixabay: Tsarlee

Pierś z kurczaka z brzoskwiniami

Brzoskwiniowa pierś z kurczaka to idealne rozwiązanie, gdy chcesz czegoś prostego, ale wyjątkowego. Połączenie moreli i piersi z kurczaka daje harmonijne połączenie smaków, które pogłębia się podczas gotowania.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 db Filet z piersi kurczaka Dodano do
  • 4 db dojrzałe brzoskwinie Dodano do
  • 1 Głowa czerwona cebula Dodano do
  • 2 gerezd czosnek Dodano do
  • 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 dl białe wino Dodano do
  • 1 pęczek Pietruszka Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Dokładnie umyj piersi z kurczaka, a następnie dopraw solą i pieprzem. Nie oszczędzaj na przyprawach, ponieważ to one nadają im smak.

2. Krok

Posiekaj cebulę i czosnek. Zacznij od podsmażenia czosnku na oliwie z oliwek, posiekaj cebulę na mniejsze kawałki i cebulę na większe kawałki. Nie przypalaj, tylko podsmaż - w ten sposób cebula będzie pyszna.

3. Krok

Dodaj piersi z kurczaka do duszonej cebuli i smaż je w kółko. Ważne jest, aby piersi kurczaka były zabarwione, ponieważ zamknie to wilgoć w mięsie.

4. Krok

Wlać białe wino i przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Alkohol wyparuje, ale nada potrawie delikatny smak.

5. Krok

W międzyczasie umyj brzoskwinie, obierz je i pokrój w plasterki. Jeśli wolisz mniej słodki smak, pomiń środek miąższu.

6. Krok

Gdy piersi z kurczaka będą prawie gotowe, dodaj plasterki brzoskwini i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż brzoskwinie lekko zmiękną, ale nie rozpadną się.

7. Krok

Podawać posypane świeżą natką pietruszki. Brzoskwiniowy filet z piersi kurczaka dobrze komponuje się ze świeżą sałatką, a nawet ryżem.

Podobne przepisy

Skrzydełka z kurczaka

Taki trochę domowy KFC.

Kurczak w białym jogurcie

Przepis na fantastyczne i soczyste kotlety z kurczaka w białym jogurcie.

Kurczak po toskańsku

Smak toskańskiego kurczaka odkryłam podczas wycieczki do małej włoskiej tawerny. Od tego czasu stał się on stałym elementem menu mojej rodziny. Harmonia pikantnego duszonego kurczaka i soczystego sosu pomidorowego jest po prostu nie do odparcia. Jeśli kochasz włoską kuchnię i szerokie wykorzystanie kurczaka, ten przepis jest obowiązkowy.

Chrupiące podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku

Ten przepis na chrupiące smażone podudzia z kurczaka jest jednym z moich ulubionych na przytulny weekendowy posiłek. Podudzia z kurczaka są chrupiące na zewnątrz i delikatne i soczyste w środku, po prostu nie można się im oprzeć. Dzięki przyprawom, których używam w moim przepisie, kurczak zawsze ma aromatyczny, mocny, ale niezbyt mocny smak.

Chrupiące, pieczone, lepkie chińskie skrzydełka z kurczaka

Te słodko-pikantne chińskie skrzydełka z kurczaka są nieodparcie pyszne, wzbogacone smakami kuchni chińskiej. Są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie soczyste w środku. Idealne jako dodatek do posiłku lub samodzielna przekąska, te skrzydełka nie zawiodą!

Grillowane udka z kurczaka w piekarniku

Przepis na udka z kurczaka bez kości grillowane w piekarniku.

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami

Ciepłe, pyszne naleśniki z kremowym nadzieniem z kurczaka, pieczarek i serem zapieczone do złotej kruszoności. Idealne dla całej rodziny i doskonałe na każdą specjalną okazję.

Podobne przepisy

Skrzydełka z kurczaka

Taki trochę domowy KFC.

Kurczak w białym jogurcie

Przepis na fantastyczne i soczyste kotlety z kurczaka w białym jogurcie.

Kurczak po toskańsku

Smak toskańskiego kurczaka odkryłam podczas wycieczki do małej włoskiej tawerny. Od tego czasu stał się on stałym elementem menu mojej rodziny. Harmonia pikantnego duszonego kurczaka i soczystego sosu pomidorowego jest po prostu nie do odparcia. Jeśli kochasz włoską kuchnię i szerokie wykorzystanie kurczaka, ten przepis jest obowiązkowy.

Chrupiące podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku

Ten przepis na chrupiące smażone podudzia z kurczaka jest jednym z moich ulubionych na przytulny weekendowy posiłek. Podudzia z kurczaka są chrupiące na zewnątrz i delikatne i soczyste w środku, po prostu nie można się im oprzeć. Dzięki przyprawom, których używam w moim przepisie, kurczak zawsze ma aromatyczny, mocny, ale niezbyt mocny smak.

Chrupiące, pieczone, lepkie chińskie skrzydełka z kurczaka

Te słodko-pikantne chińskie skrzydełka z kurczaka są nieodparcie pyszne, wzbogacone smakami kuchni chińskiej. Są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie soczyste w środku. Idealne jako dodatek do posiłku lub samodzielna przekąska, te skrzydełka nie zawiodą!

Grillowane udka z kurczaka w piekarniku

Przepis na udka z kurczaka bez kości grillowane w piekarniku.

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami

Ciepłe, pyszne naleśniki z kremowym nadzieniem z kurczaka, pieczarek i serem zapieczone do złotej kruszoności. Idealne dla całej rodziny i doskonałe na każdą specjalną okazję.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

350 przepisy

Dania mięsne

997 przepisy

Kolacja

1797 przepisy

Ciastka

326 przepisy

Mascarpone

121 przepisy

Śniadanie

394 przepisy

Obiad

1920 przepisy

Deser

1349 przepisy

Zupy i buliony

313 przepisy

Ciasta i desery

1218 przepisy