:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uD-T7jvD-gJ_OL2sZaza/a5c422735ec5d0fe21f10832bf2d35.jpeg)
Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Placek po Węgiersku - przepis oryginalny
Klasyczny, oryginalny przepis na placek po węgiersku.
Składniki
Placek ziemniaczany:
- 2 kg ziemniaków
- 1 ks cebula
- 2 ks jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy
- sól
Gulasz:
- 1⁄2 kg mięsa
- 1 ks cebula
- 150 g boczku parzonego
- 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej
- 1 goździk czosnku
- papryka ostra
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 ks marchew
- 1 ks czerwona papryka słodka
- 250 g pieczarek
- 11⁄2 Okulary wody
- 1 Łyżka mąki pszennej
- 1 Łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- Olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- gęsta śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz i posiekaj czosnek. Cebulę i boczek pokroić w kostkę.
Wieprzowinę pokroić w kostkę.
Doprawić solą i pieprzem oraz posypać słodką papryką i odrobiną ostrej papryki.
Obierz i posiekaj czerwoną paprykę i marchewkę.
Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę, mięso i czosnek.
Obsmaż mięso ze wszystkich stron.
Dodaj pokrojone pieczarki do mięsa i smaż na średnim ogniu.
Następnie dodaj marchewkę, paprykę, przecier pomidorowy i sos sojowy.
Na koniec dodaj przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i wlej 300 ml wody.
Dusić wszystko na małym ogniu przez 60 minut.
Mąkę pszenną rozpuścić w 80 ml wody i dodać do mięsa.
Zetrzeć ziemniaki na tarce i odstawić na 10 minut.
Odcedzić je i dodać mąkę pszenną oraz drobno posiekaną cebulę.
Do masy dodać jajka i doprawić solą.
Rozgrzać patelnię i wlać 3 łyżki oleju.
Uformować z masy placki o grubości od 7 do 10 mm.
Smażyć je z obu stron.
Rozsmarować gulasz na naleśniku i złożyć go na pół.
Wierzch naleśnika polać śmietaną.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1L3hYoPM24GRyzTLpPrq/08b4f67f9fefbb1261f95dff6a9ef2.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ljTTZ0jZuvZNSMKC0nLz/afc776aae2166b4435ae8de78de6e4.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/vKdktCDJUV86tp11QRXO/33a53e473c600e6fd23094e6e7e363.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/2qFG0QaGCVWflz_tnTfS/48e315aec8345583293d40fcaa41f7.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/stOcb4N25-SOJpU-gp1C/80180d1fe0cdf8287cb9a1abc11a0e.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qxt1fd6-Mifn0B7Y3awo/980993b0861558c81cce413ff95e9f.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/4rDwupgSShFktdkmDWIh/8d874eba94c3170bbc1432fdea9970.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/aX_pmhbO3OjKApaOmwfB/061c00de9a1539d666fe51820da0bd.jpeg)












