REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=b6rZgM6m4BU&ab_channel=PosmakujPolski

Placki po zbójnicku

Placki po zbójnicku to tradycyjne danie kuchni góralskiej, które stanowi połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z pikantnym gulaszem. Doskonałe na obiad, czy wielką imprezę w stylu beskidzkim.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • Duszone mięso: Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 200 g pieczarek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym odcedzamy z nadmiaru soku.

2. Krok

Dodajemy do nich mąkę, jajko, sól i pieprz, a następnie mieszamy.

3. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.

4. Krok

W międzyczasie kroimy cebulę i czosnek na drobno oraz pieczarki na plasterki.

5. Krok

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i mięso mielone. Smażymy do momentu aż mięso zmieni swoją barwę.

6. Krok

Dodajemy pieczarki i smażymy dalej do momentu aż pieczarki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

7. Krok

Na patelni układamy placki ziemniaczane, na to nakładamy duszone mięso.

8. Krok

Podajemy gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy