:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xA6l5NEaPJokzEPcW6nr/cee44c2fe2481a90fe9577e4002357.png)
Przepis na Ciasto z Jabłkami na Kruchym Cieście
Ciasto z jabłkami na kruchym cieście to klasyczny deser, który zawsze robi wrażenie. Kruchy, masłowy spód idealnie komponuje się ze słodko-cierpkim nadzieniem z jabłek. Idealne na rodzinne spotkania czy do popołudniowej kawy.
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masla
- 1 jajko
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i szybko zagniataj ciasto. Dodaj jajko i ponownie zagniataj, aż składniki się dobrze połączą.
Ciasto podziel na dwie części, zawiń każdą w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Wymięsaj jabłka z cukrem, cynamonem i imbirem.
Rozpń większą część ciasta na posypanej mąką powierzchni. Ciasto przełóż do formy do tarty (o średnicy ok. 26 cm), naciskając na dno i boki. Na ciasto wyłóż jabłkowe nadzienie.
Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim owoce.
Piecz ciasto przez ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto lekko przestudź w formie, a potem całkowicie na kratce.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/kNKlZk1fIplLSsJ_sfqZ/dde1de4e00cffba0e525e4b0e2ba95.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/R9cbXfuOrbJwzcpKZj7a/26d5f3b8d43d45531155e86004e321.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FUQ7-v19P5gj5JzwDIMq/98fd03d02addc4e6070ad752d1005d.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/I6zng9YakqL-TtXwmQh0/8e95a2c2d7d4405a842343714fa800.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/AxoEwz_z7bM6O97-8S7p/f95654fa529dc530309a66525fa73d.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/w65QknBYoI4Z5mciLKKZ/a0bfc8d2b4815f166cd9f2aaba1025.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/A00TeQytosxTkJhXVTZ0/e299df89804f6298cf759b7965a0c0.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/dnNGJ6_3Ry4amyihbBXh/7b35144d126d5e9f5c77fd35adf929.jpeg)












