REKLAMA

Źródło: Youtube

Puszyste bułki do burgerów

Oto przepis na najlepsze puszyste bułki do burgerów Czas przygotowania: około 20 minut Czas wyrastania ciasta: około 1 godzina i 30 minut Czas pieczenia: około 20-25 minut

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suchych drożdży Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 250 ml mléka Dodano do
  • 50 g másla Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 jajko do posmarowania Dodano do
  • sezam lub siemię lniane do posypania bułek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier i sól.

2. Krok

2. W małej misce wymieszaj drożdże z 50 ml letniego mleka, pozostawiając na 10 minut do zaparzenia.

3. Krok

3. W garnku rozpuść masło w pozostałym mleku i odstaw do ostygnięcia.

4. Krok

4. Do miski z mąką dodaj jajko, zaparzone drożdże oraz masło z mlekiem i zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.

5. Krok

5. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około godzinę w ciepłym miejscu.

6. Krok

6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel na 8 równych części i uformuj z nich bułki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.

7. Krok

7. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub siemieniem lnianym.

8. Krok

8. Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20-25 minut, aż do zrumienienia.

9. Krok

9. Wyciągnij z piekarnika i studź przez kilka minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy