REKLAMA

Puszyste chlebki pita

Chlebki pita to bardzo popularne danie w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Są łatwe do przygotowania i wypełnione różnymi smacznymi składnikami, takimi jak hummus, falafel, sałatki itp.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 łyżeczka drożdży Dodano do
  • 300 ml wody Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, sól i drożdże w duże misce.

2. Krok

Wymieszaj wodę i oliwę z oliwek.

3. Krok

Stopniowo dodawaj mieszankę wody i oliwy do miski z suchymi składnikami, mieszając cały czas, aż uzyskasz miękkie ciasto

4. Krok

Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć przez około 10-15 minut.

5. Krok

Przenieś ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

6. Krok

Po upływie czasu uformuj z ciasta 8 małych, okrągłych placków o grubości około 1 cm.

7. Krok

Pozostaw placki w ciepłym miejscu na kolejne 10 minut.

8. Krok

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i nabiorą objętości.

9. Krok

Gotowe placki przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową, żeby zachować ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy