REKLAMA
Rolada biszkoptowa z kremem truskawkowym

Rolada biszkoptowa z kremem truskawkowym

Prosta rolada biszkoptowa, która jest gotowa w 30 minut.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki

  • 5 jajko Dodano do
  • 5 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
  • cukier Dodano do
  • 1 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 1 łyżka stołowa woda Dodano do
  • 1 łyżeczka Waniliowej pasty Dodano do
  • 1 cytryna (skórka) Dodano do

Krem

  • 1 Truskawkowy nadzienie DR Oetker Dodano do

Chciwość

  • 80 ml śmietany śmietankowej Dodano do
  • 100 g Gorącej czekolady Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na pianę z 1 PL cukru i szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę, skórkę cytrynową, mąkę i delikatnie wmieszujemy pianę z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180°C, 15min. Po upieczeniu pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a jeszcze ciepłe zwijamy w roladę.

2. Krok

Nadzienie przygotowujemy według instrukcji (ja zmieniłam proporcje i dodałam 300ml śmietany + 200g twarogu). Krem rozsmarowujemy na roladzie i zwijamy.

3. Krok

Ganache przygotowujemy przez podgrzewanie śmietanki, dodajemy czekoladę i wylewamy na roladę. Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy