REKLAMA

Źródło: Gambar Suriy from Canva

Ryż zapiekany w piekarniku

Ryż zapiekany w piekarniku to pyszne i bezpretensjonalne danie. Idealnie nadaje się jako danie główne lub bogaty dodatek. Ugotowany ryż miesza się z sosem, warzywami i mięsem, a po doprawieniu piecze w piekarniku na złoty kolor.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Ryż basmati Dodano do
  • 500 ml Bulion warzywny Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opłucz ryż pod zimną wodą i pozostaw do odsączenia.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

3. Krok

Rozgrzać oliwę z oliwek w rondlu i smażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut.

4. Krok

Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ryż olejem.

5. Krok

Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i zalać gorącym bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

6. Krok

Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika na 30 minut.

7. Krok

Gdy czas dobiegnie końca, wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić jeszcze na 10 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy