REKLAMA

Źródło: Pixabay

Sałatka z ciecierzycy z pieczonym kalafiorem w przyprawach ziołowych

Jeśli jesteś fanem dań roślinnych, tak jak ja, to ta sałatka z kalafiora i ciecierzycy jest czymś, czego z pewnością musisz spróbować. Przygotowywałam ten przepis wiele razy na rodzinne posiłki i zawsze jest hitem. Połączenie chrupkości kalafiora, orzechowego posmaku ciecierzycy i pikantności dressingu tworzy symfonię smaków i ciekawych tekstur, które z pewnością pokochasz. Jest to świetny przepis do przygotowania z wyprzedzeniem, ponieważ dobrze przechowuje się w lodówce.

REKLAMA

Składniki

porcje
5

Sałatka z kalafiora i ciecierzycy:

  • 1 średniej wielkości główka kalafiora, pokrojona na różyczki wielkości kęsa Dodano do
  • 1 puszka Ciecierzyca, odsączona i opłukana Dodano do
  • 1 Duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę Dodano do
  • 12 Czerwona cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 0.3 filiżanka Posiekana świeża pietruszka Dodano do
  • 0.3 filiżanka Posiekana świeża mięta Dodano do

Dressing:

  • 14 filiżanka Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Dodano do
  • 2 łyżki stołowe ocet jabłkowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa musztarda Dijon Dodano do
  • 12 Cytryna, wyciśnięty sok Dodano do
  • 1 pod Czosnek, mielony Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C). Gdy piekarnik się nagrzewa, umieść różyczki kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkową sztuczką, której nauczyłem się, aby zapewnić równomierne gotowanie kalafiora, jest nie przepełnianie blachy do pieczenia.

2. Krok

Skrop kalafior oliwą z oliwek, wymieszaj, aby równomiernie pokryć i piecz w piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy różyczki będą złotobrązowe i chrupiące. Pamiętaj, aby wymieszać je w połowie pieczenia, aby równomiernie się upiekły - poprawi to ogólny smak sałatki.

3. Krok

Podczas gdy kalafior się piecze, opłucz ciecierzycę pod zimną wodą i osusz ją. Pomoże to usunąć nadmiar sodu i poprawić ich teksturę.

4. Krok

Aby przygotować dressing, wystarczy połączyć oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę Dijon, sok z cytryny, mielony czosnek, sól i pieprz w małej misce, a następnie dobrze wymieszać, aż do zemulgowania. Zawsze spróbuj dressingu przed jego dodaniem - dostosowanie smaków do własnych preferencji robi ogromną różnicę.

5. Krok

W dużej misce sałatkowej wymieszaj pieczonego kalafiora, ciecierzycę, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, świeżą natkę pietruszki i świeżą miętę.

6. Krok

Skrop sałatkę dressingiem i wymieszaj. Ta sałatka smakuje najlepiej, gdy marynuje się przez kilka godzin, ponieważ pozwala to na połączenie smaków. Można ją nawet przygotować dzień wcześniej, co czyni ją idealnym wyborem do przygotowywania posiłków lub na pracowite dni.

7. Krok

Podawaj tę sałatkę jako danie główne lub dodatek, w zależności od upodobań.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy