REKLAMA

Źródło: Youtube

Sernik izaura na herbatnikach

Spróbuj przepisu na przepyszny sernik izaura. Przed podaniem, udekoruj sernik cukrem pudrem lub polej karmelem.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na spód

  • 250 g herbatników Dodano do
  • 100 g másla Dodano do

Składniki na masę serową

  • 500 g sera twarogowego Dodano do
  • 500 g sera ricotta Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wysmaruj formę o średnicy około 24 cm masłem i posyp bułką tartą.

2. Krok

2. Przygotuj spód: rozkrusz herbatniki w misce i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przetrzyj całość przez sito, a następnie ugnieć dłonią i ułóż na dnie przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Wstaw do lodówki, aby spód się zestalił.

3. Krok

3. Przygotuj masę serową: ser twarogowy przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj ser ricotta i cukier, mieszając do połączenia składników. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając. Wymieszaj mąkę pszeniczną i ekstrakt z wanilii, dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie.

4. Krok

4. Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej masę serową. Wyrównaj powierzchnię.

5. Krok

5. Piecz sernik przez około 1 godzinę i 20 minut, aż zrobi się rumiany i wierzch zacznie pękać.

6. Krok

6. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Następnie schłódź go w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej przez całą noc.

7. Krok

7. Przed podaniem, udekoruj sernik świeżymi owocami, cukrem pudrem lub polej karmelem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy