Źródło: Youtube
Sernik na kruchym cieście
Puszysty, tradycyjny sernik, który można ozdobić ulubionymi dodatkami, takimi jak rodzynki, czy wiórki czekoladowe.
Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g másla
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 500 g sera twarogowego
- 250 g sera mascarpone
- 1 szkło cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 Skórka z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj w misce mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło i rozgnieć je widelcem, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wysmaruj formę o średnicy około 24 cm masłem i oprósz bułką tartą.
3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3-4 mm. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, delikatnie dociskając je do dna i boków formy. Odcinaj nadmiar ciasta nożem. Wstaw do lodówki na 10 minut.
4. Przygotuj masę serową: ser twarogowy przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj ser mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii, mieszając do połączenia składników. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając. Wymieszaj mąkę pszeniczną i skórkę z cytryny, dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie.
5. Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
6. Piecz sernik przez około 50-60 minut, aż zrobi się rumiany i wierzch zacznie pękać.
7. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Następnie schłódź go w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej przez całą noc.
8. Przed podaniem, udekoruj sernik świeżymi owocami lub posyp cukrem pudrem.