REKLAMA

Sos chrzanowy na gorąco

Najlepszy sos chrzanowy, przepis naszych babć i mam :)

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 3 łyżka stołowa mąka samozbrylająca Dodano do
  • 2 łyżka stołowa masło Dodano do
  • 0.6 l rosół Dodano do
  • 250 ml bita śmietana Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Starty chrzan Dodano do
  • Sól Dodano do
  • cukier Dodano do
  • ocet Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Z mąki gładkiej i masła przygotowujemy zasmażkę w garnku.

2. Krok

Zalewamy bulionem i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 10-15 minut.

3. Krok

Dodamy śmietankę do ubijania i doprowadzimy do wrzenia. Pod koniec dodajemy starty chrzan i pozostawiamy na chwilę, żeby się gotowało.

4. Krok

Zdejmujemy sos z płyty i doprawiamy solą, cukrem i octem według smaku.

5. Krok

Podajemy gotowy sos klasycznie z knedlikiem i gotowanym mięsem wołowym, albo gotowanymi ziemniakami i wędzoną szynką lub gotowanym jajkiem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy