REKLAMA

Sos holenderski

Klasyczny, pyszny sos. Idealny do jajek w koszulkach.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 1 szkło śmietany kremówki Dodano do
  • 2 żółtka jaj Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 łyżki musztardy Dodano do
  • 2 łyżki vinegar v1 Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier kryształ Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

W rondlu na małym ogniu roztop masło.

2. Krok

Dodaj mąkę i ciągle mieszając, smaż przez około 1 minutę.

3. Krok

Wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

4. Krok

W małej misce wymieszaj żółtka, musztardę, ocet i cukier, po czym wlej do rondla z śmietaną.

5. Krok

Gotuj przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje, ciągle mieszając.

6. Krok

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy