REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/jnsGAkmAb9JmXTXw7O9j/086b726e282a54aaf1519fbaa17b84.jpeg)
Źródło: Canva
Sos pieczarkowy
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masło
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 150 ml bulionu
- 180 ml śmietany
- 1 szkło tartego parmezanu
- sól i pieprz
- pietruszka i szczypiorek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone i oczyszczone grzyby. Mieszaj przez chwilę, aż puszczą soki. Do grzybów dodajemy posiekany czosnek, następnie dodajemy białe wino, chwilę mieszamy i wlewamy wywar. Niech składniki się połączą. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj śmietanę i parmezan. Pod koniec dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek.