REKLAMA
   
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/T-uUDJqX5ut_1xuTRZUu/d2fe36bbe5a02b6234ba3371459296.jpeg)
Źródło: czarny_bez from Getty Images
Sos z kurek
Aromatyczny sos grzybowy, idealny do makaronu, pieczeni czy grilla.
      REKLAMA
   
Składniki
porcje  
4
 - 500 g świeże kurki
- 50 g masło
- 1 sztuka duża cebula
- 2 zęby czosnek
- 1 szkło białego wina
- 150 ml śmietana 18%
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Najnowsze ulotki
      REKLAMA
   
Procedura
 30 min.
1. Krok 
  Oczyść kurki i pokrój na kawałki.
2. Krok 
  Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. Krok 
  Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula będzie szklista.
4. Krok 
  Dodaj kurki, smaż kilka minut aż puści wodę.
5. Krok 
  Wlej wino, gotuj na małym ogniu do momentu aż alkohol wyparuje.
6. Krok 
  Wlej śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
7. Krok 
  Podawaj gorący.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qxt1fd6-Mifn0B7Y3awo/980993b0861558c81cce413ff95e9f.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/eYzae2hg_F5f6ClAgrAR/043511a2796f4fe94c95885e8ea01c.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FUQ7-v19P5gj5JzwDIMq/98fd03d02addc4e6070ad752d1005d.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/vKdktCDJUV86tp11QRXO/33a53e473c600e6fd23094e6e7e363.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Tal6Ycd2aqvIKdrSXzTo/763e7288d7a0301873342fa7b9c41a.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/03-Ig09j55HEJqSZWS25/9f48f5ac56442631b3aa2b29203a8d.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/25lIA6S2gb62kbTZdJSe/08e136c9d11176b42b3ebaf3250999.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/w65QknBYoI4Z5mciLKKZ/a0bfc8d2b4815f166cd9f2aaba1025.png)












