REKLAMA

Źródło: czarny_bez from Getty Images

Sos z kurek

Aromatyczny sos grzybowy, idealny do makaronu, pieczeni czy grilla.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g świeże kurki Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 1 sztuka duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 1 szkło białego wina Dodano do
  • 150 ml śmietana 18% Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 1 szczypta pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Oczyść kurki i pokrój na kawałki.

2. Krok

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

3. Krok

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula będzie szklista.

4. Krok

Dodaj kurki, smaż kilka minut aż puści wodę.

5. Krok

Wlej wino, gotuj na małym ogniu do momentu aż alkohol wyparuje.

6. Krok

Wlej śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

7. Krok

Podawaj gorący.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy