REKLAMA

Źródło: Canva

Spaghetti Bolognese

Spaghetti bolognese to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej. Domowy, aromatyczny sos boloński.

REKLAMA
Szybki, łatwy i tani obiad: TOP 10 przepisów

Przepis można znaleźć w tym artykule

Szybki, łatwy i tani obiad: TOP 10 przepisów

Składniki

porcje
4
  • 12 kg mielonego mięsa wołowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 puszka pomidorów Dodano do
  • 14 szklanki czerwonego wina Dodano do
  • 1 łyżeczka tymianku Dodano do
  • 12 łyżeczki oregano Dodano do
  • 14 łyżeczki cukru Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 14 szklanki listków bazylii Dodano do
  • 400 g makaronu spaghetti Dodano do
  • starty parmezan do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.

2. Krok

Dodaj mięso mielone i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso się zarumieni.

3. Krok

Dodaj pomidory, wino, tymianek, oregano, cukier, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje.

4. Krok

W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu.

5. Krok

Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.

6. Krok

Ułożyć ugotowany makaron na talerzach i polać go sosem bolognese. Posypać startym parmezanem i bazylią.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy