REKLAMA

Źródło: Freepik

Szarlotka z budyniem

Oto przepis na pyszną szarlotkę z budyniem, która jest klasycznym i ulubionym deserem wielu osób. Delikatne jabłka, aromatyczne cynamonowe przyprawy i kremowy budyń tworzą idealne połączenie smakowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 150 g masła zimnego Dodano do
  • pokrojonego w kostkę Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie

  • 4 dużych jabłek kwaśnych lub słodkich Dodano do
  • obranych i pokrojonych w plasterki Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do

Budyń

  • 500 ml mléka Dodano do
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone zimne masło i rozgnieć palcami, aż powstanie kruszonka.

3. Krok

3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo.

4. Krok

4. Ciasto podziel na dwie części - jedną nieco większą (2/3) i drugą mniejszą (1/3).

5. Krok

5. Wyłóż większą część ciasta na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź, tworząc spód szarlotki.

6. Krok

6. W misce wymieszaj pokrojone jabłka, cukier, cynamon i mąkę. Dodaj to nadzienie na wierzch spodu ciasta.

7. Krok

7. W rondelku zagotuj mleko. W osobnej miseczce wymieszaj budyń waniliowy i cukier. Dodaj trochę gorącego mleka do proszku budyniowego i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mieszankę do reszty gorącego mleka.

8. Krok

8. Cały czas mieszając, gotuj budyń na średnim ogniu, aż zgęstnieje.

9. Krok

9. Zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia.

10. Krok

10. Gdy budyń i nadzienie jabłkowe ostygną, wyłóż budyń na wierzch jabłek.

11. Krok

11. Z mniejszej części ciasta zrób kruszonkę, rozrywając ją palcami i posypując nią wierzch szarlotki.

12. Krok

12. Wstaw blaszkę z szarlotką do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane.

13. Krok

13. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

14. Krok

Szarlotka z budyniem jest najlepsza, gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać sama lub z bitą śmietaną lub lodami. To idealne ciasto na niedzielne popołudnie lub specjalne okazje. Smacznego!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy