REKLAMA

Źródło: Freepik

Szarlotka z budyniem

Oto przepis na pyszną szarlotkę z budyniem, która jest klasycznym i ulubionym deserem wielu osób. Delikatne jabłka, aromatyczne cynamonowe przyprawy i kremowy budyń tworzą idealne połączenie smakowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 150 g masła zimnego Dodano do
  • pokrojonego w kostkę Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie

  • 4 dużych jabłek kwaśnych lub słodkich Dodano do
  • obranych i pokrojonych w plasterki Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do

Budyń

  • 500 ml mléka Dodano do
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone zimne masło i rozgnieć palcami, aż powstanie kruszonka.

3. Krok

3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo.

4. Krok

4. Ciasto podziel na dwie części - jedną nieco większą (2/3) i drugą mniejszą (1/3).

5. Krok

5. Wyłóż większą część ciasta na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź, tworząc spód szarlotki.

6. Krok

6. W misce wymieszaj pokrojone jabłka, cukier, cynamon i mąkę. Dodaj to nadzienie na wierzch spodu ciasta.

7. Krok

7. W rondelku zagotuj mleko. W osobnej miseczce wymieszaj budyń waniliowy i cukier. Dodaj trochę gorącego mleka do proszku budyniowego i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mieszankę do reszty gorącego mleka.

8. Krok

8. Cały czas mieszając, gotuj budyń na średnim ogniu, aż zgęstnieje.

9. Krok

9. Zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia.

10. Krok

10. Gdy budyń i nadzienie jabłkowe ostygną, wyłóż budyń na wierzch jabłek.

11. Krok

11. Z mniejszej części ciasta zrób kruszonkę, rozrywając ją palcami i posypując nią wierzch szarlotki.

12. Krok

12. Wstaw blaszkę z szarlotką do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane.

13. Krok

13. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

14. Krok

Szarlotka z budyniem jest najlepsza, gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać sama lub z bitą śmietaną lub lodami. To idealne ciasto na niedzielne popołudnie lub specjalne okazje. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy